Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser

1.Setcases_25El Parc està situat a l’Alt Ripollès, limita al nord amb la frontera francesa (Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans i les Reserves Naturals Catalanes), al sud amb l’Espai d’Interès Natural de la Serra Cavallera i té a prop altres espais protegits com l’Alta Garrotxa i la Serra de Montgrony.
El parc natural ocupa més de 14.500 hectàrees, repartides entre els municipis de Queralbs, Setcases, Vilallonga de Ter, Molló, Ribes de Freser, Pardines i Planoles. Es troba íntegrament a la comarca del Ripollès, a la província de Girona.
Declarat al 2015*, el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser està format per l’Espai d’Interès Natural (PEIN) del mateix nom i és, alhora, Zona d’Especial Conservació (ZEC) i d’especial Protecció per a les Aus (ZEPA) (codi ES5120002). El Parc també comparteix espai amb la Reserva Nacional de Caça del Freser-Setcases i limita, al nord, amb el Parc natural regional dels Pirineus catalans situat a França.

Està situat al Pirineu oriental, íntegrament dins de la comarca del Ripollès, i té una superfície de més de 14.000 ha repartida entre 7 municipis. Amb cims que assoleixen pràcticament els 3.000 m (Puigmal 2910 m, Bastiments 2881 m), defineix un espai natural singular, darrer exemple típic de l’alta muntanya pirinenca que davalla vers el Mediterrani.

És un compendi i un excel·lent exemple del notable grau de diversitat que acull el Pirineu oriental axial. Presenta bons exemples del modelat glacial i periglacial pirinenc amb formes molt complexes (circs, congestes,…) i és singular perquè conté espècies de vertebrats delicades, així com nombrosos invertebrats de gran interès i una flora d’alta muntanya rica i diversa.

La rellevància espiritual i religiosa de la vall de Núria, els éssers mitològics com el gegant Puigmal i altres llegendes, la importància històrica per al muntanyisme i l’excursionisme català i la ruta de la retirada són, entre altres, mostres del ric patrimoni immaterial del Parc.

També és digne d’esment l’activitat humana del Parc amb un passat i un present ramaders i d’aprofitament sostenible dels recursos naturals, el llegat miner, algunes de les primeres centrals hidroelèctriques de Catalunya, el cremallera de la vall de Núria i tot un seguit d’infraestructures turístiques relacionades amb el gaudi de la muntanya i la natura.

mapaA13 v2 - 28setembre_page-0001-min

mapaA13 v2 - 28setembre_page-0002-min MAPA PDF: mapa rutes parc natural

 

terParc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser
Tel.: 637 35 84 85
pnterfreser.tes@gencat.cat
Font del text: http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/ter-freser/

 

Més informació a la pàgina Web de Setcases