Cap de setmana ramader a Setcases – Dissabte 30 i diumenge 31 de juli de 2022

PROGRAMA ANY 2022

I


Actes del Cap de Setmana RamaderFesta_del_Xai10

Donar sal al bestiar és una pràctica habitual entre tots els ramaders d’alta muntanya. L’Ajuntament de Setcases vol protegir aquesta festa tradicional donant-li difusió i convertint-la en una festa popular. Com ja ha passat en anys anteriors, la collada de la Balmeta acollirà vaques, eugues i ovelles per tal de celebrar la festa que, així, recupera aquesta vella tradició.
A més de la donada de sal, hi haurà passejades amb ponis, esmorzar de germanor, ball country, concert, i moltes activitats més que, de ben segur, faran les delícies dels que ens visitin.


Un xic d’història

La “Donada de Sal a les Vaques” és un element clau en l’antic calendari ramader. Els animals que pasturen a l’alta muntanya pateixen de manca de sals minerals deguda a la seva dieta vegetal i a l’aigua de baixa mineralització; és per aquest motiu que els ramaders li han incorporat una aportació extraordinària de sal des de temps immemorials. AqueDonadasal4st acte, a l’actualitat es realitza de forma quotidiana un cop per setmana, però en temps passats calia el concurs de molta gent per poder-lo dur a terme.

A Setcases, es feia anualment per Sant Pere –a finals de juny- quan els ramats venien amb transhumància des de pastures més baixes, normalment de l’Empordà. Abans, com ara en aquesta època, el bestiar començava a omplir prats i closes i a encantar l’aire amb els seus mugits i renills.
Per tal de fer la pastura més manejable i rendible, es reunien tots els ramats del municipi en una sola ramada que podia aplegar milers de caps i que quedava a la custòdia d’un escamot de pastors.
La festa, es feia al mateix lloc on es fa ara, i reunia la gent del poble, que passava el dia menjant, bevent i cantant, sovint acompanyats d’algun músic de la comarca per a ballar

L’actualitat

Donadasal7Des de la dècada dels noranta, aquesta festa tradicional es concep com un important atractiu turístic i diada de germanor. Un centenar de vaques, desenes de vedells, així com eugues i pollins es concentren a l’hora prevista a les saleres de la Balmeta, on els pastors, ajudats pel públic assistent, distribueixen la sal. L’esdeveniment atrau públic local i nombrosos turistes que volen conèixer de primera ma aquesta tasca ancestral dels ramaders setcasins i també participar-hi.
El to festiu de la diada així com la convicció que estem ajudant a perpetuar les nostres tradicions fa que cada cop més gent tingui ganes d’apropar-s’hi. És un dia per a gaudir de la bellesa paisatgística de l’entorn, de la natura, del contacte directe amb el bestiar, un dia per a què els menuts passegin amb ponis i aprenguin de primera ma com és la vida a pagès, així com un dia per a compartir el menjar i el beure i celebrar.

Com arribar-hi?

La collada de la Balmeta és a 12 km de Setcases, 10 dels quals son per pista de terra batuda de bon transitar per a tots els vehicles en uns 40 minuts. Se surt del poble en direcció a les pistes d’esquí i a 1,5 km s’agafa la pista forestal d’Espinavell. Just quan estem arribant al punt més alt de la ruta, un trencall a ma esquerra ens dura en poc temps fins al refugi de la Balmeta. Aquesta ruta és recomanable pels turismes, vehicles 4×4 i cavalls.
Per arribar-hi a peu serà millor que agafem el camí de Carboners o del Serrat que, travessant uns paratges meravellosos ens durà, en un parell d’hores –segons el ritme que portem-, fins el Refugi.
La roba d’abric és recomanable perquè sovint a l’alta muntanya les temperatures són més fresques.

Festa_del_Xai9I què més?

Per a completar el dia, La hípica Mas Batlló organitza una excursió a cavall per a pujar a la Balmeta i realitzar una ruta per l’entorn, així com passejos amb ponis per a la mainada.
Tindrem lloc reservat per a què els grups que pugeu a cavall els pugueu deixar. També aparcament per als grups de 4×4.
Un cop acabada la Donada de Sal, al poble de Setcases, a la tarda ens ensenyaran a ballar Country; tindrem un concert amb “Cors d’acord” i podrem continuar, després de sopar, amb més country al pub.
L’endemà diumenge aprendrem com es fila la llana i com es menen els ramats amb gossos d’atura, a més de degustar el conegut xai de Setcases, producte de proximitat, de la mà de les cuines del poble.
I, a més, podreu visitar l’exposició “Rapa Nui 3D”.


AQUEST ANY LA DONADA DE SAL ES FARÀ AL PLA DE MORENS A L’ESTACIÓ DE VALLTER 2000


QUAN LA DONADA DE SAL ES REALITZAVA A LA BALMETA, el camí per arribar era. 

Donadasal6

Notes:

  1. La carretera a la Balmeta estarà oberta de 9:00 a 14:00. Cal pujar amb Jeep / 4×4.
  2. Cal portar esmorzar. PlnolSituaciELS QUE VENIU A CAVALL

Al poble de Setcases, trobareu una zona per deixar els remolcs, reservada per a vosaltres a la Closa d’en Xola.
La collada de la Balmeta és a 12 km de Setcases, 10 dels quals son per pista de terra.

Se surt del poble en direcció a les pistes d’esquí i a 1,5 km, a ma dreta, s’agafa la pista forestal d’Espinavell. Just quan estem arribant al punt més alt de la ruta, un trencall a ma esquerra ens dura en poc temps fins al refugi de la Balmeta. Aquesta és la ruta recomanada pels cavalls.

A la Balmeta trobareu zona tancada amb corda pels vostres cavalls, a més d’arbres a prop per si els voleu deixar apartats.
També hi trobareu un abeurador amb aigua
La roba d’abric és recomanable perquè sovint a l’alta muntanya les temperatures són més fresques.
Al tornar a Setcases, trobareu un tancat amb corda a la Font del Viver per que pugueu deixar els vostres cavalls i continuar gaudint de la festa.

Convé que anuncieu la vostra visita per tal que puguem preveure l’aparcament a info@setcases.cat

ELS QUE VENIU EN TOT TERRENY

La collada de la Balmeta és a 12 km de Setcases, 10 dels quals son per pista de terra.
Se surt del poble en direcció a les pistes d’esquí i a 1,5 km, a ma dreta, s’agafa la pista forestal d’Espinavell. Just quan estem arribant al punt més alt de la ruta, un trencall a ma esquerra, normalment tancat al públic per una barrera, ens durà en poc temps fins al refugi de la Balmeta. Aquesta és la ruta recomanada pels 4×4.

A la Balmeta trobareu zona d’aparcament pels vostres 4×4.
La roba d’abric és recomanable perquè sovint a l’alta muntanya les temperatures són més fresques.
Al tornar a Setcases, trobareu una zona d’aparcament a la Closa d’en Xola per que pugueu deixar els vostres vehicles i continuar gaudint de la festa.

Convé que anuncieu la vostra visita per tal que puguem preveure l’aparcament a info@setcases.cat